Olympic Day

Kommentarer

 
  • 31 okt 2012

Igår var det tur för Östhammar att stå som värd för Sverigeturnén Olympic day. Olympic day är en kostnadsfri dag då barn och ungdomar får prova på idrotter, träffa olympier och utmana sig själva. Dagen ska vara enkel, avslappnad och glädjen ska stå i fokus.

Olympic Day genomförs av lokala arrangörer på flera olika orter i Sverige. Lokala idrottsföreningar står oftast för idrottsaktiviteterna och deltagarna får befinna sig i ett olympiskt sammanhang. Tanken är att sammanföra barn och ungdomar och lokala idrottsföreningar under avslappnade, glädjefyllda former. Samtidigt bidrar olympier med inspiration. Och vem vet kanske väcks några olympiska drömmar...

Arrangeramanget stod Upplands idrottsförbund, Sisu, SOK och föreningar i Östhammars kommun för. Representant för orientering var självklart vi i OK Rodhen. Där Simon, Emil, Mathilda och Lisa var funktionärer.

 

Dagen började med invigning och olympierna som fått äran att besöka Östhammar och Frösåkershallen var Jalmar Sjöberg, Nathalie Larsson, Pim-Pim Johansson, Alexandra Engen och Lassi Karonen. Olympierna behöver nog ingen närmare presentation, alternativt kan du googla om du vill veta mer om vad de åstadkommit.
Olympierna

Efter fotografering med en olympie var förmiddagspasset igång. Åtta barn i åldrarna 8-11 år deltog, de hade aldrig orienterat förut (förutom i skolan). Alltså var det förvantansfulla barn som var redo att prova på denna lite konstiga men ack så trevliga idrott.Det börjades med lite teori om karttecken och orientering, sedan blev dem indelade i två lag för att köra kartteckenstafett. Sedan delades var sin sportident pinne ut opch det var nu dags för lite sprintorientering. Barnen erbjöds att springa 4 olika banor där en var lite längre och kallades OS-banan.

os-bana frösan.OS-banan

Viljan var stor att få springa och många sprang över en handfull banor, några banor flera gånger för att pressa sin egen tid.Vi funkitionärer var till slut tvugna att stoppa barnen för att vi skulle hinna med den sista delen av passet.

Nu var det dags för labyrintorientering. Detta uppskattades ännu mer av de flesta.

banor labyrint2.1

labyrintol

Efter de båda uteaktiviterna tackade vi funktionärer för oss och delade ut infoblad om OK Rodhen och våra aktiviteter.


Lunchen var snart intagen och eftermiddagspasset igång.

Dagens sista pass samlade 7 nya barn. Det var lika entusiastiska och hade minst lika roligt som de på förmiddagspasset. Samma procedur gjordes detta pass och fungerade lika bra.


Sedan gick vi funktionärer in i frösåkershallen och visade upp orientering samtidigt som alla andra idrotter. Dagen avslutades på bästa sätt då vi funktionärer fick varsin autograf av Lassi Karonen på t-shirten. För de som inte vet har Lassi sveriges största uppmätta syreupptagningskapacitet, 7,19l!

IMG_0581