DM medel 2009

Kommentarer

 
  • 13 apr 2009

Några välkomnande ord från banläggaren och kartritaren Jonas Eklund.

OK Rodhen hälsar härmed alla upplandsorienterare välkomna till höstens DM i medeldistansorientering. Jag hoppas i och med denna skrift att kunna locka så många deltagare som möjligt till denna tävling. Självklart för att OK Rodhen skall få sa många deltagare som möjligt men mest för att ge alla upplandsorienterare en möjlighet att redan nu planera in den 5:e september i almanackan.

 

Anledningen till att man inte bör missa denna tävling är att alla deltagare kommer att mötas av en fantastiskt trevlig orienteringsupplevelse. Ett område mycket lämpligt för medeldistans. Man kan även utan att skämmas byta ut ordet lämpligt mot läckert.

 

Terrängen som erbjuds delar jag i upp i 2 kategorier beroende på vilken start man har, vi kan säga att ungdomarna upp till och med 14 år kommer att springa i ett eget område som karakteriseras av svagt kuperad kulturmark med ett relativt tätt stigsystem och med stor variation i vegetation, allt från stor gammal skog till nyplanterade hyggen. Ett trevligt parti med mycket ledstänger och möjlighet till vägval. Avståndet till Start 2 är ca 490 meter.

 

Huvuddelen av alla deltagare startar ifrån Start 1 och kommer att mötas av ett jungfruligt område som aldrig tidigare karterats för orienteringsändamål. Terrängen kan indelas i 3 typer. Flack talldominerad hällmarksskog, gammal relativt svagt kuperad granskog, med undantag av ett par större höjder samt så möts de längre banorna av en ganska brant sluttning i olikåldrig skog och med en hel del detaljer. 80 % av skogen är bolagsskog, resten är såkallad bondskog. Inom område förekommer också gruvor där delar av Uppsala domkyrkas täljsten är utvunnen för en sådär 400 år sedan. Bitvis förekommer lätt stenbunden mark men till största del är skogen extremt lättlöpt. Sankmarker, hyggen och grönområden förekommer i liten omfattning. Delar av skogen är nygallrad under våren 2009. Sikten i skogen för de längre banorna kommer till 75 % att vara 2-300 meter, på sina håll ännu längre. Stigar och skogsvägar förekommer i ett fåtal. Avstånd till start 1 är 1380 meter.

 

Mot bakgrund av ovanstående samt utan att någon bana ännu är provsprungen är känslan den att segrartiden bör ligga ner mot 5 minuter/km för H21. Möjligtvis kan den skiftande terrängen och därmed kraven på orienteringsteknikens alla färdigheter sätta ner farten. Tempoväxling är ett hett tips för framgång.

 

Kartan ska vi väl inte säga så mycket mer om än att den vid tiden för tävlingen kommer vara rykande färsk samt att den ritas av 2 st väl meriterade kartritare som båda skolats av kartritarproffesor Kenneth Kaisajuntti. Den ene Per Bengtsson har ritat VM kartor i Västerås 2004 samt flertalet SM kartor. Den andre är undertecknad som också fungerar som banläggare och i det närmaste bor i terrängen. Ny teknik för kartframställning blandas med traditionell. Kartkontrollant är Thomas Kampf.

 

Målområdet är valt med stor omsorg och har placerats i en vacker hagmarksmiljö omgärdad av fornlämningar och sekelskiftesgården Backas. Tävlingscentrumet kommer att erbjuda närhet till allt, ingen ska behöva gå mer än 500 meter för att ni någon viktig facilitet, förutom start 1. Om vädergudarna inte vill som vi vill så får jag lov att tänja på de 500 metrarna upp till 1500 meter då alternativ parkering kommer att krävas.

 

TC tillåter också åskådare att följa huvudklassernas avslutning under de sista minuterarna.

 

Så mina kära orienteringskamrater, missa inte detta tävlingstillfälle som med stor risk kommer att bli legendariskt, utan kom och njut och ha roligt i härlig lite O-karakteristisk (get it? J) upplandsskog,

 

Jonas Eklund

OK Rodhen