Nisse har lämnat oss

Kommentarer

 
  • 11 okt 2023

På hemresa från årets 25 manna mottog jag det mycket sorgliga beskedet att Nils Olov Andersson lämnat oss. Nils Olov är förmodligen den person som arbetat hårdast och satt mest avtryck i klubbens historia, det visar inte minst hans enastående poäng i förtjänstmärkestabellerna där han är ohotad etta både i utövandet av orientering samt banläggning och tävlingsledning. 

Nils Olov från Syltbo gård var en av frontfigurerna i klubben och OK Rodhens ankarman på budkalvar under klubbens goda år på 60 och 70 talen. Den 19:e september 1967 kom Nils Olovs främsta framgång som idrottsman och orienterare när han tog klubbens hittills enda seniormedalj på Natt SM i Trollhättan när han som tvåa fick motta en silvermedalj efter Hans Ekberg Arboga OK. 

Nils Olov, kanske mest tilltalad som Nisse drev också utveckling av klubben kartor, lärde sig snabbt konsten att rita kartor vilket han gärna gjorde vid sidan av sitt jordbruk och andra engagemang inom orienteringssporten. Han var också mångårig styrelserepresentant i vår förening och även ordförande under ett antal år. 

Nisse var mångårig medlem i Upplands skogskarlars klubb och också starkt engagerad i utvecklingen av precisionsorientering där han utvecklade användandet av kartor, lade intressanta utmanande banor och agerade tävlingsledare, dessutom en skicklig utövare av denna orienteringsgren. 

På det personliga planet var Nils Olov känd som en kraftkarl. En lugn, beskedlig, pålitlig och otroligt snäll sådan. Ställde alltid upp för klubben och sina vänner. Det märktes att Nisse var omtyckt då han ofta hamnade i centrum på tillställningar och tävlingar. Det fanns alltid någon bredvid Nisse som intresserat lyssnade på hans historier och blev smittad av hans positiva inställning. Jag har aldrig hört Nils Olov gnälla en enda gång. Jag har heller aldrig hört någon säga något negativt om honom. 

Nisse. var min mentor när jag började revidera kartor åt klubben och genom hans engagemang för mig väcktes mitt stora intresse för kartritning, han tog sig alltid tid att svara på mina frågor, bolla svårigheter och hjälpa till med lösningar. Många är dom gånger jag suttit i hans kök, fikat och haft gemytliga stunder tillsammans med honom och hans familj. 

Runt millennieskiftet fick Nils Olov problem med sitt hjärta vilket sedermera lett till flera svåra hjärtoperationer. Han är dessutom en av få människor på denna jord som levt flera år med en mekanisk pump som ersättare till ett riktigt hjärta. Efter den tiden så fick han till sist ett nytt hjärta lika gott som det han hade från början.  

Nils Olov har genomgått många vedermödor, senast förra året blev han illa stångad av en tjur, inte heller det fick honom att vekna, Det som inte ens Nisse kunde stå emot var ett fästingbett som gav honom TBE och hjärnhinneinflammation vilket gjorde att han för en tid sedan blev inlagd på sjukhus. Denna gång fick han inte komma hem till sitt kära Syltbo.  

Det finns ett snudd på oändligt antal historier att berätta om Nisse av vilka jag bara känner ett fåtal. Alla grundade med ett stort mått av engagemang, hårt arbete, bus och glädje. Nils Olov följde klubbens verksamhet och alla Rodhares framfart i skogen på nära håll även om han inte så ofta de sista åren besökte våra aktiviteter. 

Många är vi i klubben som kände Nils Olov och delat många stunder tillsammans. Vi har nu förlorat en liten del av OK Rodhens själ och stor del historia och framförallt en underbar medmänniska och kamrat. 

Du kommer vara saknad och det är med stor sorg i hjärtat jag skriver tack för allt finaste Nisse. 

Våra tankar går till Per Olov med familj. 

Nils Olov blev 81 år 

/Jonas Eklund  med familj